U morskim dubinama, gde doprinose biodiverzitetu

   egzistiraju braon alge, izvor Alginata

Alginati u prehrambenoj industriji kao stabilizatori i/ili ugušćivači

Alginati su poznati po svojim karakteristikama zbog kojih se koriste u proizvodnji hrane i pića. To ih čini esencijalnim za upotrebu u prehrambeoj proizvodnji uključujući i to što su organski proizvodi (dobijeni iz morskih algi) i kao takvi se smatraju potpupo sigurnim za primenu u aplikacijama hrane. Takođe, imaju sposobnost ugušćivanja bez obzira kada se rastvaraju u vodi, na toplo ili hladno. Povrh svega imaju sposobnost želiranja kada se dodaju u rastvor kalcijumovih soli.

     TERMOSTABILNI PEKARSKI NADEVI

SONY DSC

Termostabilni pekarski nadevi – voćni nadevi, čokoladni nadevi, vanila filovi – svi se mogu napraviti upotrebom Alginata, a uz dodatak male količine drugih stabilizatora dobićete proizvod koji se po kvalitetu neće razlikovati od proizvoda najpoznatijih svetskih brendova, snabdevača velikih pekarskih lanaca.

             JESTIVI ŽELE

glazure2

Voćni  i drugi tipovi želea mogu se uspešno praviti upotrebom Alginata koji želiraju u prisustvu kalcijum jona. Na ovom principu se u kulinarskoj gastronomiji zasniva priprema proizvoda raznih formi i oblika upotrebom alginata i tečnosti sa dodatim kalcijum jonima. Za razliku od pektina ne zahteva nisku pH vrednost za svoju aktivnost.

               SLADOLEDI

icecream

Alginati sprečavaju formiranje kristala leda tokom proizvodnje sladoleda i daju mu glatku strukturu. Povećavaju tačku topljenja sladoleda i daju stabilnost kod procesa smrzavanja/odmrzavnja. Tokom proizvodnog procesa omogućava bolju inkorporaciju vazduha čime sladoled postaje kremastiji i mekši. Doprinosi boljem osećaju punoće na ukus kao i samom ukusu sladoleda.

 

  BISTRENJE PIVA I POVEĆANJE PENE PIVA

beer-wine1

Alginati se koriste kao poboljšivači u proizvodnji piva gde daju dodatnu stabilnost i dugotrajnost postojećoj peni, i to u malim koncentracijama.

Druga prednost i njihova primena u napicima je što vezuju sve neželjene boje tokom proizvodnje vina te se stoga koriste u njihovoj proizvodnji  i u proizvodnji srodnih proizvoda.

 

20131122-SPHERIFICATION-076edit

                ALKOHOLNE ŽELE KUGLICE

Alginati se koriste u spravljanju alkoholnih žele bombica poznatih kao Jello Shots. Na vama je izbor mixa alkoholnih pića koji ćete koristiti. U rastvoru alginata, mix alkoholnih pića kome su dodati Kalcijumovi joni dobija sferičan omotač, koji se snagom zagrižaja raspada tokom konzumiranja.

Ovaj postupak je poznat kao reverzna sferifikacija za razliku od obične sferifikacije kada rastvor alginata pada na dno rastvora kome je dodat kalcijum formirajući sitne sferične kuglice po dnu posude.

pexels-photo-221115

                     OSTALA PRIMENA

Alginati se često koriste kao ugušćivači u emulzijama, kao što su salatni prelivi i majonezi gde sprečavaju razdvajanje vode od ulja.

Veoma su korisni u smrznutim ribljim proizvoima u ulju, gde sprečavaju oksidaciju formirjući film oko proizvoda i istovremeno sprečavaju bakterijsku kontaminaciju.

Koriste se u proizvodnji šlag-kremova, soseva i konzervisanih proizvoda.

U mlečnoj industriji sa uspehom se koriste u proizvodnji čokoladnog mleka, voćnih jogurta, kao i termički tretiranih sireva

U pekarskoj industriji daju svežinu hlebu i nudlama.

error: Content is protected !!!