U morskim dubinama, gde doprinose biodiverzitetu

   egzistiraju braon alge, izvor Alginata

Alginati u prehrambenoj industriji kao stabilizatori i/ili ugušćivači

Alginati su poznati po svojim karakteristikama zbog kojih se koriste u proizvodnji hrane i pića. To ih čini esencijalnim za upotrebu u prehrambeoj proizvodnji uključujući i to što su organski proizvodi (dobijeni iz morskih algi) i kao takvi se smatraju potpupo sigurnim za primenu u aplikacijama hrane. Takođe, imaju sposobnost ugušćivanja bez obzira kada se rastvaraju u vodi, na toplo ili hladno. Povrh svega imaju sposobnost želiranja kada se dodaju u rastvor kalcijumovih soli.

   TERMOSTABILNI PEKARSKI NADEVI

SONY DSC

Termostabilni pekarski nadevi – voćni nadevi, čokoladni nadevi, vanila filovi – svi se mogu napraviti upotrebom Alginata, a uz dodatak male količine drugih stabilizatora dobićete proizvod koji se po kvalitetu neće razlikovati od proizvoda najpoznatijih svetskih brendova, snabdevača velikih pekarskih lanaca.

                  JESTIVI ŽELE

glazure2

Voćni  i drugi tipovi želea mogu se uspešno praviti upotrebom Alginata koji želiraju u prisustvu kalcijum jona. Na ovom principu se u kulinarskoj gastronomiji zasniva proizvodnja sfera-kuglica, od natrijum alginata i voćnog soka. Za razliku od pektina ne zahteva nisku pH vrednost za svoju aktivnost.

                    SLADOLEDI

icecream

Alginati sprečavaju formiranje kristala leda tokom proizvodnje sladoleda i daju mu glatku strukturu. Povećavaju tačku topljenja sladoleda i daju stabilnost kod procesa smrzavanja/odmrzavnja. Tokom proizvodnog procesa omogućava bolju inkorporaciju vazduha čime sladoled postaje kremastiji i mekši. Doprinosi boljem osećaju punoće na ukus kao i samom ukusu sladoleda.

  BISTRENJE VINA i POVEĆANJE PENE PIVA

beer-wine1

Alginati se koriste kao poboljšivači u proizvodnji piva gde daju dodatnu stabilnost i dugotrajnost postojećoj peni, i to u malim koncentracijama.

Druga prednost i njihova primena u napicima je što vezuju sve neželjene boje tokom proizvodnje vina te se stoga koriste u njihovoj proizvodnji  i u proizvodnji srodnih proizvoda.

pexels-photo-221115

                            OSTALA PRIMENA

Alginati se često koriste kao ugušćivači u emulzijama, kao što su salatni prelivi i majonezi gde sprečavaju razdvajanje vode od ulja.

Veoma su korisni u smrznutim ribljim proizvoima u ulju, gde sprečavaju oksidacij formirjući film oko proizvoda i istovremeno sprečavaju bakterijsku kontaminaciju.

Koriste se u proizvodnji šlag-kremova, soseva i konzervisanih proizvoda.

U mlečnoj industriji sa uspehom se koriste u proizvodnji čokoladnog mleka, voćnih jogurta, kao i termički tretiranih sireva

U pekarskoj industriji daju svežinu hlebu i nudlama.

error: Content is protected !!!