“Spray drying” i mikro-enkapsulacija
Spray drying je proces u mome se konvertuju masti i supsance rastvorljive u mastima u stanje čvrstog praha, radi lakšeg rukovanja i održavanja. Fin prah se formira tokom procesa sušenja vode. Obzirom da su masne čestice osetljive na oksidaciju, mikro-enkapsulacija se koristi radi formiranja zaštitnog omotača oko njih. Skrobovi – nosači su amfifilni polimeri – homogenizuju se zajedno sa uljima ili mastima i formiraju zaštitni omotač.
Ovi skrobovi su jednostavni za upotrebu.
Viskozitet dobijen upotrebom skrobova – nosača je manji u poređenju sa drugim agensima koji se obično koriste. Ovo omogućava porast broja krupnih čestica u pred-emulziji, uz porast produktivnosti i ekonomki učinak.
Unikatna molekularna struktura ovih skrobova pospešuje homogenizaciju. Masne čestice veličine ispod 1 μm se lako formiraju, dajući suvom prahu željene karakteritike.
Glomerulacija ovih skrobova je specijalno definisana da bi pospešio brz i lak proces rastvaranja.
Oksidativna degradacija senzitivnih ulja (poli-nezasićene masne kiseline) i vitamina rastvorljivih u mastima prouzrokuje neprijatan miris/rezidualne supstance i gubitak funkcionalnosti.
Da bi se minimizirala degradacija ovih proizvoda, njima se omogućava protektivni omotač otporan na oksidativnu transmisiju.
U ponudi postoji više tipova skrobova – nosača koji omogućavaju ovu oksidativnu barijeru.
Da bi se osigurala odlična emulgujuća funkcionalnost u ponudi su skrobovi – nosači sa ili bez pH puferskim sistemima.