Krompirovi skrobovi,

i sve što se može dobiti od njih

DEKSTRINI

Dekstrin je najstariji proizvod dobijen iz skroba.                                               

Ipak, primenjuje se u mnogim proizvodima savremenog doba.

indian-bakery

PRIMENITE FUNKCIONALNE PREDNOSTI DEKSTRINA

Priča kaže da nekada davno, u vreme kada su ljudi počeli da peku hleb od brašna, desilo jednom da je deo brašna pao na toplu ploču od kamena. Tako dobijeno brašno počeli su da koriste za pečenje hleba i primetili da on poprima drugačije karakteristike od uobičajenih.
 
Isprobajte iz naše široke palete dekstrina, dobijenih termičkim tretmanom nativnih skrobova. Naši dekstrini se razlikuju po boji (bela do žuta), ali i rastorljivosti u hladnoj vodi; od potpuno do delimično rastvorjljivih.
 
Svi su prirodni proizvodi, i nemaju E broj!

P R I M E N A    I    E F E K T I  P R I M E N E

Pekarski proizvodi  –  održava svežinu hleba i peciva (sredstvo protiv bajaćenja), poboljšava elastičnost i obradivost testa
Krofne – odličan spoljni izgled ujednačenog volumena, bez pucanja i naboranosti i sa zlatno-braon površinom. Produžava rok trajanja i održava ih svežim i mekanim. Značano sprečava upijanje ulja u krofne tokom pečenja čime doprinosti ekonomičnosti proizvoda. Primena: jednostavno dodati dekstrin u testo za krofne.
Biskviti – smanjuje lomljivost, smanjuje fragmentiranost testa, uravnotežava teksturu, poboljšava elastičnost i obradivost testa
Glazure – odlična svojstva lepljenja i formiranja film-omotača što omogućva  nanošenje začina i/ili semenki, (npr. susam na površinu slanih štapića itd.), daje sjajnu strukturu i sprečava lomljenje i mrvljenje proizvoda.
Laki kolači (sponge cakes) – svi kolači koji imaju čvrstu, dobro aerisanu strukturu. Dekstrinima se postiže bolja svežina, ujednačenost poroznosti i sprečava lomljenje proizvoda.
Za prženje u dubokom ulju – omogućava bolje prijajanje brašna – testa i nakon toga hlebnih mrvica (prezle) ako se koriste; smanjuje absorpciju ulja u hrani koja se prži; sprečava gubitak sokova i tečnosti iz hrane tokom prženjaa čime je proizvod sočniji sa hrskavom površinom, zlatne boje.
Nosač aroma i vitamina– nosač  aroma prevashodno dobijene Srpay Dried tehnologijom.

OSTALA PRIMENA DEKSTRINA


Konditorski proizvodi, gde omogućava formiranje film-omotača otpornog na lomnjenje i mrvljenje, posebno kod tehnologije “pan-coating”

Bezglutenski hleb, gde poboljšava elastičnost i obradivost testa,  kao i ujednačenost poroznosti

Rezanci, paste i proizvodi od krompira, gde omogućava stvaranje ujednačene teksture, poboljšava elastičnost i obradivost testa kao i stabilnost kohezivnosti

Želirani, pihtijasti bujon, gde poboljšava stabilnost i elastičnost želea
Dekstrin - Hleb1

C E L U L O Z N A    V L A K N A    K R O M P I R A

OPIS

Krompirova vlakna se dobijaju iz ćelijskog zida krompira. Ne dodaju se nikakve hemikalije tokom proizvodnje. Imaju blagi do neutralni ukus. Dolaze kao standardni oblik i proizvod sa veoma malom veličinom čestica.

 

FUNKCIJA

Krompirova vlakna imaju jedinstveni kapacitet da absorbuju veliku količinu vode – mogu zadržavati količinu koja je 12 puta veće od sopstvene.Imaju kapacitet da apsorbuju i zadržavaju mast unutar matriksa vlakna. To omogućava povećanje prinosa zadržavanjen vode i/ili ulja u proizvodu.Takođe se mogu koristiti za povećanje efikasnosti proizvodnje jer smanjuju lepljivost što smanjuje gubitke i vreme zastoja u radu. Povećavaju kvalitet proizvoda poboljšavanjem teksture jer je proizvod sočniji zbog zadržavanja vode i masti.

MOGUĆNOSTI PRIMENE

Visoki temperaturni procesi kao što je UHT i pasterizacija povećavaju sposobnost krompirovih vlakana da vezuju vodu. Mehanički tretmani kao što je mlevenje ili homogenizacija ne utiču na stabilnost krompirovih vlakana. Jači mehanički tretmani čak pojačavaju njihovu kapacitet vezivanja vode. Nizak pH ne utiče na svojstva krompirovih vlakana. Stoga su idealna za primenu u aplikacijama sa niskim pH, kao što je proizvodnja kečapa, senfa itd. Stabilna su pri niskim temperaturama. Hlađenje, smrzavanje i odmrzavanje ne utiču na njihovu sposobost vezivanja vode. Mogu se mešati sa drugim sastojcima i vodom bez opasnosti od stvaranja taloga ili gromuljica. 

Idealna su za primenu u bezglutenskim proizvodima, nemaju E broj i bez ikakvih alergena.

 

Proizvodi od mesa: kobasice, hamburgeri, ćufte, paštete,  injektovano pileće meso, gotova jela.
Pekarski proizvodi: hleb, kolači, biskviti, nadevi.
Supe i sosevi: kečap, paradajz sos, supe. 
Mlečni proizvodi: jogurti, krem sir.
Proizvodi od voća: voćne prerađevine, gusti napici
11

IZOLAT PROTEINA KROMPIRA

 

PROTEIN KROMPIRA

Lyckeby krompirov protein je hranljivi, visoko-kvalitetni biljni protein ekstrahovan iz krompira uzgajanog u Švedskoj.

Lyckeby krompirov protein je nov sastojak u prehrambenoj industriji i podesan je za proteinsko obogaćivanje ili je zamena za proteine životinjskog porekla u mnogim aplikacijama.

Section-HealthWellness
bakery-product
Obogaćenje hleba proteinom
Visoki sadržaj proteina u hrani predstavlja dodatnu vrednost za krajnje korisnike. U pekarskim proizvodima Lyckeby krompirov protein omogućava proteinsko obogaćenje hleba, koji inače ima mali sadržaj proteina.
Zahvaljujući velikom sadržaju proteina sasvim malo doziranje je dovoljno. Sa malim doterivanjima lako se primenjuje u već postojećim recepturama.
Zamena proteina životinjskog porekla
U odnosu na industriju mesnih proizvoda, primećuje se ogromno pomeranje na globalnom nivou u pravcu sve veće upotrebe biljnih proteina. Korisnici, svesni klimatskim promena i problema održivog razvoja sredine, kao i zbog nastojanja da vode zdraviji stil života, upotrebljavaju sve manje proteine životinjskog i sve više proteine biljnog porekla.

Zamenom proteina životinjskog porekla Lyckeby krompirovim proteinom prednosti su:

– Visok sadržaj proteina;
– Visoka nutritivna vrednost, po DIAAS standardizaciji;
– Bez E-broja;
– Bez alergena;
– Bez genetički modifikovanih organizama (GMO-free);
– Laka sledljivost;
– Bez uticaja na životnu sredinu.
U pogledu kvaliteta, Lyckeby krompirov protein spada u najdostupniji izvor biljnih proteina za korišćenje. Proizvod ima dobro izbalansiran sastav esencijalnih amino kiselina.
Nutritivna vrednost Lyckeby krompirovog proteina, merene po DIAAS standardizaciji, je u istoj ravni sa sojom ili mlekom u prahu.
libra1final

SKROBOVI ZA SVE APLIKACIJE

Imamo skrobove za sve aplikacije i za sve prehrambene proizvođače.
Izuzetak su  proizvođači vina i piva.

SKROBOVI POSEBNE NAMENE

Skrob – nosač za arome, vitamine, kafe-krimer.                     
Skrob bez E-broja (clean label)
Organik nativni skrob.