N A T A M I C I N                          

                      da kvarenje sireva i kobasica postane prošlost

Legendairy-Foods-cheese

Konzervans u mlečnoj i mesnoj industriji

Natamicin se koristi decenijama u prehrambenij industriji i to kao biokonzervans u proizvodnji kobasica u mesnoj i polutvrdih i tvrdih sireva u mlečnoj industriji. Predosti njegove upotrebe kao zamena za klasične hemijske konzervanase su neutralan ukus i manja zavisnost od pH vrednosti. 

U svim slučajevima gde ste imali problem sa patogenim bakterijama, upotrebom Natamicina bićete prosto oduševljeni.
Može se primeniti stvaranjem vodene suspenzije i uranjanjem proizvoda u istu ili nanošenjem na površinu proizvoda pomoću spreja.

Kao aditiv za hranu ima E broj 235. Uspešno sprečava rast osmofilnih kvasaca i plesni u prehrambenim proizvodima.

Prirodni mehanizam dejstava Natamicina protiv plesni i kvasnih gljivica

Natamicin se vezuje za ergosterol, gradivni element u ćelijama kvasnih gljivica i  plesni. Ergosterol omogućava transport hranljivih sastojaka kroz memranu. Kada se natamicin veže za ergosterol, transport hranljivih sastojaka je blokiran zbog čega ćelija odumire. Bakterije ne sadrže ergosterol i stoga nisu podložne dejstvu. Natamicin je efikasan u ekstremno malim količinama (jedan na prema milion).

Otkriće Natamicina pre 65 godina

Natamicin se prirodno nalazi u zemljištu kao rezultat prirodne biološke bakterijske fermentacije. Pre 65 godina, tačnije 1954 god., Natamicin je otkriven u uzorku zemlje poreklom iz Natala, Južna Afrika i po tom mestu dobio ime. Naučnici su primetili da ovo antigljivično sredstvo blokira rast plesni i kvasni jednistvenim mehanizmom – sprečava im nutritivni unos.

Natamicin bezbedno sprečava razvoj štetnih plesni ne ometajući bakterijsku fermentaciju

Postoje štetne i korisne plesni. Korisne su one koje su neophodne za proizvodnju ukusnog plavog sira koa što je Brie ili Kamamber. Isto se odnosi na kvasne gljivice. Korisne se koriste u proizvodnji piva, vina i hleba.

Ipak, na većini prehrambenih proizvoda razvoj plesni i kvasni gljivica nije poželjan. Kontaminacija hrane štetnim plesnima i kvasnim gljivicama dovodi do kvarenja hrane. 

Neke plesne gljivice, koje takođe mogu rasti na sirevima, pod dejstvoj raznih stimulusa mogu proizvoditi toksine koji su poznati kao mikotoksini i koji su štetni po ljudsko zdravlje.  Natamicin inhibiše gljivice kao i njihovu proizvodnju toksina. 

Pošto Natamicin nije aktivan protiv bakterija neće doći do interakcije sa bakterijskom fermentcijom kao što je ona u sirevima, ferementisanim mlečnim proizvodima ili kobasicama.

Natamicin se široko koristi u sprečavanju kvarenja hrane

Natamicin se uobičajeno koristi u proizvodima kao što su sirevi i kobasice da bi se sprečio rast plesni i gljivica i da bi se na prirodan način produžio rok trajanja hrane. U nekim zemljama, zavisno od regulatornog statusa, Natamicin se takođe, koristi u drugim proizvodima ko što su hleb, kolači, napici i jogurt. 

Natamicin je prirodni konzervans bez bezbednosnih rizika

Natamicin je prirodni konzervans koji se ekstenzivno testiran; studije toksičnosti su jasno utvrđene. U količinama koje se koriste za prehrambene preoizvode ne postoji bezbednosni rizik.  Evaluisan i odobren od strane stručne komisije za prehrambene aditive JECFA i odobren od strane EFSA i FDA.

Natamicin se može deklarisati kao prirodni inhibitor gljivica

Deklarianje Natamicina zavisi od regulativa same zemlje/regije. U EU može se deklarisati kao E235, ili kao Natamicin. U US deklariše se kao Natamicin. Često, Natamicin se označava na pakovanju hrane kao prirodni ingibitor gljivica i podesan je za izjavu ’bez veštačkih sastojaka’. 

 

 

 

Cheese
U sirevima: (samo površinski tretman tvrdih, polutvrdih i polumekih). Primenjuje se uranjanjem u rastoru koji sadrži  50-100 g/L soli i 2 g/L LAMIRCID D. Sir se uranja u ovu suspenziju nkon boravka u salamuri ili nakon presovanja u blokove. Vreme impregniranja: sekunde. Posledično sušenje na vazduhu. Primenjuje se i prskanjem rastvora 2-5 g/L LAMIRCID D. Nakon toga sledi prekrivanje sira plastičnom folijom ili emulzijom od voska.
U kobasicama: (samo površinski tretman suvo sušenih kobasica). Impregnacijom crevnih omotača pre punjenja ili samih kobasica odmah nakon punjenja, rastvora 40-60 g/L soli i 2 g/L LAMIRCID D. Vreme impregniranja: 12 sati za prirodne omotače, 1-2 sata za kolagene omotače. Nakon prskanja sa rastvorom 2-5 g/L LAMICID D odložiti u skladište.
U sirevima: (samo površinski tretman tvrdih, polutvrih i polumekih sireva). Potapanjem u rastvor od 10-15% soli i 1 g/L LAMIRCID P. Sir se impregnira u ooj suspenziji nakon držanja u salamuri ili nakon presovanja u blokove. Vreme potpapanja: nekoliko sekundi; nakon ovog perioda se suši na vazduhu. Prskanjem rastvora 1-3 g/L LAMIRCID P. Sir se nakon toga mora prekriti upotrebom PVA ili voska.
U kobasicama: (samo površinski tretman suvo sušenih kobasica). Potapanjem u crevne omotače pre punjenja ili potapanjem odmah nakon punjenja u rastvoru 4-6% soli i 1 g/L LAMIRCID P. Vreme potapanja: 12 sati za prirodne omotače i 12 sati za kolagen fiber omotače. Nakon prskanja sa rastvorom 1-3 g/L LAMIRCID® P odložiti u skladište. 
sausage-7245_960_720

Antifungal activity at very low doses: 1 40 ppm. Its use allows to completely eliminate the superficial development of fungi and yeasts, and therefore
avoid the appearance of mycotoxins and organoleptic changes. It does not influence the flavor, smell or color of the product, since it does not
penetrate inside. It does not act against bacteria so it does not influence the fermentation and curing of the finished product.

error: Content is protected !!!